PH01:BRK Passive House

PH01:BRK Passive House SDSU DoArch has been awarded a Future Funds grant by the Governor’s Office of Economic Development to integrate curriculum using relevant technologies specified by U.S. Passive House Standards. The initiative is an ongoing, self-sustaining, and collaborative effort led by student design teams. The grant provides for training, research, and monitoring of new and existing Passive Houses.Students are working in collaboration on many aspects involved with the design. In addition to the graduate studio, building workshops, seminars, and technology courses have been offering instruction supporting this project and energy-conscious construction in general.

Urban Infill

URBAN INFILL HOUSE In the historic All Saints neighborhood just south of downtown Sioux Falls, SD, a young family purchased a lot for an urban infill project. The simple massing ties to the neighborhood as does the roof slope and the garage on alley side with a courtyard between house and garage. A survey of the various columns on the houses provided inspiration for the 3 bay, 4 column "Georgian" stacked front porch, translated here into privacy slats with large openings for views of the street and toward downtown. A new column type was added to the neighborhood's pallette with a slender steel I-beam column system. Passive House strategies are used to drastically reduce energy use. The home is framed in oversized ICF and SIP construction to achieve a near airtight structure. A whole house ventilation system provides fresh air throughout the year. The design nearly qualifies for passive house certification and is enery star and net zero ready capable. In addition, the home is designed to age-in-place and be readily adaptable if living is required on one level. 

Lapis House

LAPIS HOUSE The intent for a high performing architecture with a variety of spatial connections from inside to outside in all seasons works with the context. The entry at the north remains relatively secluded in an entrance courtyard while the south and west portions of the house open up to to take advantage of the light and views toward a nature preserve and bike trail. The “U” layout of the residence is formed by the separation between bedroom and bathroom areas to the east, the vaulted living areas opening up to the south, and the attached garage to the northwest. The offset, folded roof planes are designed to minimize exposure to western sun and winter winds while allowing extensive south glazing between structural divisions. Eastern clerestory windows frame views of the sky and allow morning light to flood the living and kitchen spaces.  

Firesteel House

Firesteel House 2015 AIASD Design Award - Merit2015 AIASD Design Award - People's Choice Initial meetings revealed clients wanting a modern home design tailored to their large collections of Middle Eastern rugs, brass coffee pots, and art objects gathered from their stays while working in Saudi Arabia. On a south facing, sloped site on the banks of Firesteel Creek, a 2,650 square foot passive solar home informed the diurnal west/east design of outdoor spaces including a screen porch cube, south cantilevering ship’s deck, and secret garden off the master bedroom. A vaulted volume with cedar wood siding installed in a rain screen application sits atop a volume clad in corten steel left to weather. The simple volumes allow just one type of floor and roof truss and three hand-framed, articulating deviations are designed to block solar gains from the setting sun as well as views to neighbors to enhance privacy and the southern view. Proportions were kept at 24 feet in depth and windows are strategically placed to frame views and provide cross-ventilation to all spaces. Three types of glass combine with custom aluminum sunshades to control passive solar heat gains. Interior walls were kept below the ceiling to bounce […]