ROBERT ARLT architect

Lapis House

LAPIS HOUSE The intent for a high performing architecture with a variety of spatial connections from inside to outside in all seasons works with the context. The entry at the north remains relatively secluded in an entrance courtyard while the south and west portions of the house open up to to take advantage of the light and views toward a nature preserve and bike trail. The “U” layout of the residence is formed by the separation between bedroom and bathroom areas to the east, the vaulted living areas opening up to the south, and the attached garage to the northwest. The offset, folded roof planes are designed to minimize exposure to western sun and winter winds while allowing extensive south glazing between structural divisions. Eastern clerestory windows frame views of the sky and allow morning light to flood the living and kitchen spaces.  

Firesteel House

Firesteel House 2015 AIASD Design Award - Merit2015 AIASD Design Award - People's Choice Initial meetings revealed clients wanting a modern home design tailored to their large collections of Middle Eastern rugs, brass coffee pots, and art objects gathered from their stays while working in Saudi Arabia. On a south facing, sloped site on the banks of Firesteel Creek, a 2,650 square foot passive solar home informed the diurnal west/east design of outdoor spaces including a screen porch cube, south cantilevering ship’s deck, and secret garden off the master bedroom. A vaulted volume with cedar wood siding installed in a rain screen application sits atop a volume clad in corten steel left to weather. The simple volumes allow just one type of floor and roof truss and three hand-framed, articulating deviations are designed to block solar gains from the setting sun as well as views to neighbors to enhance privacy and the southern view. Proportions were kept at 24 feet in depth and windows are strategically placed to frame views and provide cross-ventilation to all spaces. Three types of glass combine with custom aluminum sunshades to control passive solar heat gains. Interior walls were kept below the ceiling to bounce […]