Roling Passive House

ROLING PASSIVE HOUSE The project is a play on rural development with an assembly of buildings whose distances apart create an entry sequence, outdoor courtyards concealing and revealing views of a lake, and gardens. The home is designed to meet the PHIUS Passive House standard and be near net zero. More coming soon...

PH02:BRK PASSIVE HOUSE

PH02:BRK In the fall of 2018, RAd studio led a graduate design studio through all phases of design of a single family residence capable of meeting the high performance energy standard of Passive House Institute United States (PHIUS). The project builds on the research developed in PH01. The team completed a full construction document set, research and documentation, specifications, WUFI energy modeling, THERM modeling, as well as the graphic output presentation materials. The narrow infill site sits between a traditional house to the north and PH01 to the south. Numerous studies in section, plan, and axon were completed to embed the activities of the house in its context as well as to ensure enough access to light and heat gains. Due to the narrowness of the lot and PH01 shading much of the narrow lot’s access to winter solar heat gains, numerous forms and layouts were tested with WUFI energy modeling outcomes. A dormer pops-up on the south, serving as an open lightwell in section for the stairway inside and providing enough heat gain to allow for PHIUS certification. The additive front porch component borrows more from traditional houses in the neighborhood but is articulated as a cantilevering porte cochere […]

Hyde Stadium Renovation

Hyde Stadium Renovation 2018 AIASD Design Award - Merit Located across the street from Capitol Lake and kitty-corner from the State Capitol, Hyde Stadium was built into a hillside sloping down to the Missouri River in 1935 as part of New Deal programs with the grandstand being built in 1940. Time and numerous alterations took its toll leaving buildings in dangerous states of ill-repair, dugouts constantly flooding, expansive walls of protective chain link fence blocked views, and numerous grade discrepancies and misaligned retaining walls. The concept began with leveraging the topography to connect all components of the plan via a continuous walkway to provide accessibility and create a place for a stroll during a game. While the primary building is the new restrooms+concession+pressbox, considerable attention was given to detailing a new ticket entrance in exposed steel and stone, seating embankments, dugouts and restoring the grandstand. The new building is sited to frame views of the capitol dome in the background from the outfield. New monumental signage is attached to the grandstand directed toward the new entry and capitol beyond. Material cues of the capitol building with its blackened bronze dome over limestone are utilized in a contemporary expression with an […]

PH01:BRK Passive House

PH01:BRK Passive House SDSU DoArch has been awarded a Future Funds grant by the Governor’s Office of Economic Development to integrate curriculum using relevant technologies specified by U.S. Passive House Standards. The initiative is an ongoing, self-sustaining, and collaborative effort led by student design teams. The grant provides for training, research, and monitoring of new and existing Passive Houses.Students are working in collaboration on many aspects involved with the design. In addition to the graduate studio, building workshops, seminars, and technology courses have been offering instruction supporting this project and energy-conscious construction in general.

Urban Infill

URBAN INFILL HOUSE In the historic All Saints neighborhood just south of downtown Sioux Falls, SD, a young family purchased a lot for an urban infill project. The simple massing ties to the neighborhood as does the roof slope and the garage on alley side with a courtyard between house and garage. A survey of the various columns on the houses provided inspiration for the 3 bay, 4 column "Georgian" stacked front porch, translated here into privacy slats with large openings for views of the street and toward downtown. A new column type was added to the neighborhood's pallette with a slender steel I-beam column system. Passive House strategies are used to drastically reduce energy use. The home is framed in oversized ICF and SIP construction to achieve a near airtight structure. A whole house ventilation system provides fresh air throughout the year. The design nearly qualifies for passive house certification and is enery star and net zero ready capable. In addition, the home is designed to age-in-place and be readily adaptable if living is required on one level. 

el Columpio

el columpio 2017 AIASD Design Award - Merit Spanish for “swing,” the goal for El Columpio is to instill cultural connections between food, form, and place beyond cliche sombreros and neon colors. This needed to happen on a site the owner’s purchased off the interstate planned for more suburban strip malls and chain restaurants. The effort began with introducing the unfamiliar element of cabana swings and connecting it with a familiar Midwest narrative: a simple wooden plank swing suspended from a large tree in the yard. Research of ancient ornament, form, and pattern from William Holmes’ 1895, Archaeological Studies from the Ancient Cities of Mexico inspired a proposal not to replicate but transform familiar cues of Mexican history while adapting the volume and materiality of local barns using modern day building materials vigorously detailed. The oxidized, red steel over stone base figure found in the landscape across the Midwest is adapted into a skin of cor-ten steel over a running bond fiber cement lower volume with an extruded glass cubic form signifying entry. The massing utilizes a diagonal ridge line instead of gambrel but maintains an exposed wooden ceiling structure. The single volume adjusts to programmatic needs and the form […]

Lamella Arch

Lamella Arch 2018 AIASD Honor Award: Detail and Craftsmanship Lamella Arch is a result of an exploration into adapting off the shelf, pre-manufactured boards and fasteners and leveraging the repetition of simple connection details to create a dynamic reciprocal structure. The structure was developed through trial and error via built 1:1 prototypes to understand the arches geometric relationship between the double mitered angled cuts, length of the individual “lamella” and how those factors corresponded to the overall arch radius. The term, “lamella,” refers to the underside structure of a mushroom and was developed by German Architect and Engineer, Freidrick Zollinger just after WWI. It has been installed twice, once as a pop-up link on the South Dakota State University campus and now in its permanent home in McCrory Botanical Gardens where it reveals itself as a covered link between the formal rose garden and woodland garden.